Ellen G.White, Matriarhul adventistilor

7-white-portrait

Erezia adventista a fost zamislita din obsesiile apocaliptice ale lui William Miller, dar a a fost ridicata pe culmi nebanuite de fantasmele dezaxatei mental Ellen G. White, care credea ca sta la taclale cu diversi ingeri de lumina, emisari ai lui Dumnezeu.

Numele de adventist e extras din latinescul “adventus” (venire), sunt preocupati de a doua venire a Domnului, in sensul acesta tot incearca sa deduca prin diverse calcule data exacta a parusiei.

In conformitate cu erezia “sola scriptura” atat de draga protestantilor si neoprotestantilor, William Miller a inceput sa studieze pe cont propriu Biblia, in special cartea profetului Daniel. A studiat si a inteles Biblia asa de bine incat a concluzionat ca sfarsitul lumii e aproape si ca Hristos vine in 1843.

Prin anul 1831, Miller a inceput sa-si popularizeze ideea. Aceasta a prins asa de bine incat multi din adepti si-au vandut proprietatile si afacerile. Spre uimirea sectantilor anul 1843 a trecut fara ca Hristos sa apara la evenimentul programat.Dar nu s-au lasat pagubasi, probabil s-au gandit ca Hristos a avut alte treburi in 1843, asa ca spinosul calcul al parusiei a fost refacut de Samuel Snow. Acesta a sustinut ca “parusia” se intampla la data de 10 Octombrie 1844.

Noaptea de 9 spre 10 octombrie i-a gasit pe sectanti intr-o sala din Boston cu urechile ciulite ca nu cumva sa rateze auzul trambitei ingerului care avea sa vesteasca venirea Domnului. Spre dezamagirea tuturor noaptea a trecut, nu s-au auzit trambite si nici Hristos nu a venit.

Dupa o alta parusie esuata, normal ca secta adventista s-a divizat in mai multe grupuri. Cea mai importanta grupare desprinsa e cea a sotilor James si Ellen Gould White (nascuta Harmon) si Joseph Bates. Acestia trei au pus bazele unei noi secte numita “biserica adventista de ziua a saptea”.

Treptat, Ellen G White devine figura centrala a sectei, si se metamorfozeaza intr-o  veritabila “profetesa”. A scris si carti pretinse a fi “profetice”, cum ar fi : Tragedia veacurilor  sau Marea lupta intre Hristos si satan, Profeti si regi, Experiente si viziuni, Marturii (9 volume) etc.

In urma unei strasnice viziuni a cucoanei Ellen G White adventistii de ziua a saptea au inceput sa se raporteze la legile din Vechiul Testament privind obligativitatea sambetei ca zi de odihna si prevederile evreieisti referitoare la hrana.

Marea “profeteasa” a adventistilor era de fapt bolnava psihic. Boala s-a instaurat ca urmare a unei lovituri la cap ce i-a indus o stare de inconstienta timp de trei saptamani.  Chiar Ellen G White in cartea Marturii (vol 1, cap.1- copilaria mea) explica cat de mult a afectat-o lovitura primita : “Pe cand eram inca o copila, parintii mei s-au mutat din Gorham in Portland, Maine. Aici, la varsta de noua ani, s-a intamplat un accident care avea sa-mi afecteze intreaga viata. Impreuna cu sora mea geamana si cu una dintre colegele de scoala traversam o intersectie in orasul Portland, cand o fata de aproximativ treisprezece ani, infuriindu-se datorita unui lucru de nimic, a inceput sa ne urmareasca, amenintandu-ne ca ne loveste…Am intors capul sa vad cat de departe se afla in urma mea si, cand am facut acest lucru, ea a aruncat cu piatra si m-a lovit in nas. Am fost ametita de lovitura si am cazut la pamant, inconstienta. Nu-mi aduc aminte de nimic altceva pentru catva timp dupa accident. Mama mi-a spus ca eram absenta de la ceea ce se petrecea in jurul meu si ca am zacut intr-o stare confuza timp de trei saptamani.”

Aceasta fiinta cu sanatatea subreda, lipsita de educatie si usor impresionabila, la varsta de treisprezece ani a cazut sub influenta predicilor lui Miller, privind sfarsitul lumii. Chestiune decisiva in viitoarea cariera de “profetesa” si talcuitoare imbatabila a Bibliei.

Lovitura la cap si starea de coma au fost elementele ce au deblocat capacitatile “profetice” ale cucoanei Ellen G White.Prin desele caderi in transa Ellen G White pretindea ca a fost “rapita la cer” si instruita special sa arate oamenilor doctrina adventista.

Astazi, copii de suflet ai nebunei Ellen G White au napadit tarile ortodoxe pentru a raspandi o Scriptura falsa si pentru a inregimenta in secta adventista cat mai multi contribuabili la zeciuiala.Propagandistii acestei secte au mintea drogata de aburii “reformei” si de viziunile unei schizofrenice, singura lor menire e aceea de a impacheta erezia cat mai frumos.

Adventismul, ca multe alte erezii, poarta stampila “made in U.S.A” si este o contrafacere ordinara a invataturilor crestine,in loc sa tot “calculeze” ar fi putut sa citeasca si ei Matei 24 ,36 : “Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl.”

http://mihailandrei.wordpress.com/2010/10/17/ellen-g-white-matriarhul-adventistilor/

2 gânduri despre „Ellen G.White, Matriarhul adventistilor

  1. Buna am citit articolul de mai sus care mi se pare destul de rău intenționat si dornic sa tăvălească cu adventiști si ceea ce ei cred cat mai jos posibil ?!De ce atâta ura si răutate ?? Sunteți sigur 100%de cele scrise ca Ellen G Withe a fost o dementa si doctrina scrisă de ea referitoare la semnele si venirea Domnului sunt erezii?Spune-ți pe ce va bazați ? Este adevărat ca nimeni nu știe venirea Domnului dar datoria noastră este sa ne pregătim si sa l întâmpinam asta dacă se mai crede si spera in venirea Domnului Isus

    • Cred ca este necesar o constientizare a nestiintei noastre, a putinei cercetari pe care o facem in ceea ce priveste cautarea din inima a lui Dumnezeu, a Adevarului. Nu tinem cont de indemnul Duhului Sfant care ne spune „Prea iubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sint dela Dumnezeu; caci in lume au iesit multi prooroci mincinosi. (1Ioa.4:1)”, iar daca tinem cont o facem pentru indreptirea crezurilor noastre fara un fundament logic si rational! Sf. Scriptura este insuflata de Duhul Sfant, deci o vom intelege si noi numai in masura in care vom fi luminati de Duhul Sfant. Un exemplu ar fi ca o carte de chirurghie data unui doctor chirurg o va intelege foarte usor si il va ajuta in eventualele operatii, dar data unui fotbalist sau mecanic nu prea va intelege mare lucru, tot asa si cu Sf. Scriptura, noi fiind plini de patimi, cea de capatai fiind mandria apoi celelalte, iubirea de arginti, comoditatea, lenevia, s.a.m.d. este logic ca nu suntem sfinti si ca Duhul Sfant nu are cum sa se salasluiasca in noi si astfel suntem miscati de propriile patimi si de lucrarea fina a duhurilor cazute, nu avem o gandire subtila si fina, ci una grosolana, totul se invarte la nivel psihologic si sentimentalist, insa sentimentele si emotiile nu demonstreaza sfintentia unui om, ori trairea autentica in Duhul Sfant…Eu cred ca in primul rand trebuie un efort spre o gandirea logica si coerenta in gasirea adevaratei credinte in Dumnezeu si a Sfintei Biserici a lui Hristos…Cand gandirea noastra logica si rationala este alterata si plecam de la concluzia ca noi avem o gandire logica si rationala atunci si urmatoarele concluzii si discutii pe care le nastem sunt desarte si strambe…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s